درباره شهرستان دزفول
شهرستان دزفول از شهرهاي استان خوزستان در جنوب غربي ايران است كه در كنار رودخانه دز واقع شده است. اين شهر در دامنه هاي زاگرس مركزي قرار دارد و سابقه تاريخي آن به دوره ساسانيان برمي گردد. آب و هواي دزفول گرم و مرطوب است. شهر دزفول مركز شهرستان دزفول است. اين شهر از شمال به شهرستان هاي انديمشك، از خاور به بخش هاي لالي از شهرستان (مسجد سليمان) و گتوند (از شهرستان شوشتر) و از جنوب و باختر به شهرستان شوش محدود مي گردد.
شهري از سپيد دم تاريخ
تاريخ شهر «دزفول» را خاورشناسان ازآن هنگام كه اين شهر پايتخت عيلاميان ـ حدود ۲۶۰۰پيش از ميلاد ـ بود و «اوان» خوانده ميشد ، نزديك به پنج هزار سال برآورد كرده اند . در نوشته هاي باستاني پس از طوفان نوح ، از شهري به نام« اوان » نام برده شده است . اين شهر ، پايتخت تمدّن «عيلام» و سرآمد شهرهاي مشرق زمين بوده است. كاوشگران غربي در نيم قرن اخير ، پس از مطالعات و تحقيقات فراوان تصريح كرده اند كه « اَوان» Avanهمان دزفـــول كنوني است . در اين صورت ، «دزفول» فعلي يا «اوان»پنج هزارسال پيش را بايد نخستين پايتخت امپراتوري گستردة كشور «عيلام» دانست.
دزفول پايتخت مقاومت و ايثار ايران اسلامي
مقاومت، ايثار و از خود گذشتگي مردم غيور دزفول در روزهاي حماسه هشت سال دفاع مقدس بر كسي پوشيده نيست، اين شهر در ايام جنگ تحميلي آماج حملات متعدد زميني و هوايي و موشكي بعثيان عراق قرار داشت تا جايي كه رسانه هاي خارجي، شهر دزفول را «بلد الصواريخ» يا شهر موشك ها نام گذاشتند. دزفول بخاطر دفاع در برابر تجاوزات دشمن بعثي و رشادت جوانمردانه رزمندگانش در تاريخ ۴ خردادماه ۱۳۶۶ از طرف دولت وقت جمهوري اسلامي به عنوان «شهر نمونه و پايتخت مقاومت ايران» نام گرفت و در تقويم رسمي كشور به عنوان روز دزفول نامگذاري گرديد.
موقعيت جغرافيايي
شهرستان دزفول با جمعيت ۴۳۰ هزار نفر در قسمت جلگه اي شمال خوزستان با مساحتي در حدود ۴۷۶۲ كيلومتر مربع واقع شده است. زمين هاي اي شهرستان از لحاظ توپوگرافي به سه دسته ناحيه كوهستاني ، كوهپايه اي و جلگه اي تقسيم مي شوند. فاصله اين شهر تا تهران ۶۶۰ كيلومتر و تا اهواز ۱۵۵ كيلومتر مي باشد. شهرستان دزفول داراي زمستاني ملايم و مطبوع بوده و طبيعت سرسبز آن در اواخر زمستان تا اوايل بهار بسيار دلپذير است و داراي تابستاني گرم و شرجي ميباشد. اين شهرستان با طبيعت زيباي جلگهاي كوهپايهاي و كوهستاني خود در همه ايام سال به خصوص در ايام نوروز پذيراي جمع زيادي از گردشگران داخلي و خارجي مي باشد
اقتصاد
کشاورزی
دزفول یکی از قطبهای مهم کشاورزی ایران است. خاک حاصلخیز و آب کافی شرایط مناسبی را برای کشت مرکبات، صیفی جات و گل و گیاه فراهم کرده است. مرکبات دزفول بخصوص پرتقال از سالمترین و مرغوبترین نوع مرکبات کشور محسوب میشوند. دزفول از نظر تولید گلهای رز و مریم در کشور بالاترین رتبه را داراست. بخش عمدهای از تولیدات گل دزفول به سایر استانها و خارج از کشور صادر میشوند.
کشاورزی در دزفول سابقهای تاریخی دارد. بخش غیر کوهستانی دزفول پرآبترین منطقه کشاورزی استان خوزستان است. این امر موجب رونق کشاورزی در این شهرستان شده است و دزفول را به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی استان مطرح نموده است. شهرستان دزفول از خاک بسیار مرغوب، هوای مناسب و آب فراوان با شبکههای مدرن آبیاری، وجود مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد با سابقه ۵۲ ساله و نیز دو شرکت بزرگ کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی، برخوردار است.
دشت پربار دزفول و گذر رودخانههای پرآبی مانند دز و کرخه سبب شده که بیشتر فراوردههای کشاورزی مانند گندم، جو، برنج، دانههای روغنی، چغندر، مرکبات، صیفی جات، گیاهان زینتی و پرورش انواع دام و طیور و آبزیان به شیوه مدرن انجام میشود به طوری که قریب به ۶۷ محصول مختلف در این شهرستان پرورش و تولید میشود که از حیث تنوع در کشور بینظیر است. همچنین ۲۰ گونه مختلف مرکبات و ده گونه از گیاهان زینتی پرورش و تولید میشود و مجموع میزان تولیدات شهرستان دزفول بیش از ۲ میلیون تن است.
صنایع دستی
قلم نی دزفول یکی از کالاهای مهم تجاری است که از سیصد سال قبل در دزفول کشت میشود و به عنوان مرغوبترین قلم نی در سطح ملّی و جهانی شناخته میشود. قلم نی دزفول در گذشته به کشورهایی مثل ترکیه و چین صادر میشد و اکنون نیز به اغلب شهرهای ایران صادر میشود.
ابزارهای دست ساز چوبی مانند شمعدان، چوب لباسی، نمکدان و… از سازههای دستی شهرستان دزفول بهشمار میآیند. یکی دیگر از سازههای دستی این شهر کارهای دستی بر روی فلزها است که از آن میان میتوان ورشوسازی، قلمزنی روی زر و سیم و زرگری را نام برد. در کارگاههای ورشو سازی بازار کهنه دزفول ابزار چایخوری و سینی و آتشدان ساخته میشود. نمدمالی، خراطی، کپوبافی و گیوه دوزی نیز از دیگر سازههای این شهر به شمار میآیند.